11.26.2013

Bercinta dengan kekasih part time - part 9

Sejak tadi dia tidak menyentuh kerja-kerjanya. Dia asyik melayan lamunan. Ada air jernih yang bertakung di kelopak matanya. Sayu benar hatinya mengenangkan masalah yang semakin rumit. Dia tahu dia tidak mampu melakukan apa-apa selain dari menerima sahaja keputusan bapanya.
   Semuanya kerana bapa yang begitu beriya-iya untuk mengawinkan dia dengan anak member kamcingnya. Bapa juga kelihatan begitu gembira membincangkan tentang tarikh dan majlis pertunangan itu.
   Zalwani benar-benar tiada pilihan lain. Dia akur sahaja dengan kehendak bapanya. Biarlah hatinya luka, namun dia tidak sanggup melukakan hati bapa. Entah bagaimana pula dia hendak berhadapan dengan Farid. Dapatkah Farid memahami keadaannya ketika ini.
   Zalwani mengeluh lagi. Dia terkilan kerana akhirnya dia benar-benar mempermainkan perasaan Farid. Walau sebenarnya dia sudah mula menyayangi dan jatuh cinta kepada lelaki itu. Dia tidak sampai hati untuk menjadikan Farid part time lovernya kerana lelaki itu terlalu baik. Dia ingin menjalinkan hubungan yang serius dengan Farid. Itulah keputusan yang telah di buatnya.
   Tapi segala-galanya hanyalah bersifat sementara sahaja. Farid harus menerima keadaan ini sebagaimana dia sendiri akan cuba menerimanya. Mungkin inilah balasan untuknya yang sanggup mempermainkan perasaan orang lain semata-mata untuk kepentingan diri sendiri.
“kenapa ni Chan?”
“ Tiras...”
Zalwani lantas memeluk Atiras Emyra. Entah kenapa hatinya sebak ketika ini.
“ kenapa ni?”
Tiras aku tak ada pilihan lain...?
Air mata yang bertakung melimpah keluar.
“sabarlah chan, mungkin ini dugaan buat kau.”
“aku sayangkan Farid, tiras. Aku tak tahu macam mana nak berhadapan dengan dia.
“kau berterus terang sahajalah dengan dia. Itulah sebaik-baiknya. Aku yakin dia akan memahami.” Atiras Emyra memeluk Zalwani erat. Hatinya terasa sebak mengenangkan nasib yang diterima Zalwani. “mungkin apa yang kita inginkan dalam itu tidak semestinya menjadi milik kita...” “sabarlah chan.”



Best DresS

Assalamualaikum,

Ini merupakan kali pertama aku mendapat anugerah best dress sempena malam pragraduasi kali ke VI sesi Julai-Disember. Dah la aku baru semester 1. sebelum ni mana ada semester 1 yang dapat anugerah ini.bersyukur sangat-sangat.kemenangan yang tak disangka-sangka. Tema pada malam tersebut ialah Kesultanan Melayu Melaka.Terima Kasih atas kemenangan tersebut. 



Best Dress
Malam Pragraduasi Sesi
Julai-Disember 2013
Anjuran OHANA OT31
23 November 2013
Kuala Lumpur International Hotel.

11.19.2013

Majlis mohon restu

~sebelum majlis dimulakan~


~acara memohon restu~

Bercinta dengan kekasih part time-part 8

Zalwani sibuk memasak. Sebentar lagi bapa akan sampai bersama member kamcingnya. Huhh sabar je lah. Memang teruklah dia kena nanti. Mesti panas telinga dengar perbualan mereka tentang bab kahwin. “ Tiras aku risau lah. ”
“ Risau apanya . bapa nak dating pun risau, apalah kau ni.”
“ aku bukan risaukan dia, tapi member kamcing dia tu.”
Member dia , kenapa pulak?
Dia lah yang beriya-iya merancang dengan bapa aku nak jodohkan anak dia dengan aku.
“oh, anak dialah yang bapa aku berkenan tu.”
Atiras Emyra tersenyum sinis.
“Macam mana ni Tiras?”
Zalwani mengeluh. Entah untuk yang keberapa kali. Hatinya benar-benar tidak tenteram. Ingin saja dia keluar dari rumah ini. Tapi mengenangkan tentang bapa dia, tidak sampai hati pula. Dia tidak mahu melukakan hati bapanya. Tapi bagaimana pula dengan hatinya sendiri?
“ chan! Bapa kau dan bakal bapa mertua kau dah sampai.” Atiras terjerit di ruang tamu. Dia ketawa kecil bila chan keluar dari dapur dengan wajah yang masam.
“pergilah sambut.”
Chan menjeling tajam. Geram banar hatinya.
Kehadiran bapa dan member kamcingnya di sambut mesra. Biarpun hatinya sakit tapi terpaksa juga dia untuk mengukir senyuman. Semuanya demi kerana sayangnya pada bapa. Walaupun tanpa keikhlasan dia tabahkan juga hatinya.
“ Apa khbar bapa?” chan menghulur salam pada bapa. Dia mencium tangan itu. “apa khabar pak cik?”
“baik, wani macam mana?”
“sihat mak cik .” Cuma hati je yang tak sihat.
“Bapa nak makan? Chan ada masak sikit.”
“Boleh jugak, marilah yusri kita makan.”
Chan bergegas ke dapur. Tiras turut membantu menyediakan hidangan. Kemudian barulah mereka duduk untuk makan bersama-sama. Entah apalah agaknya rasa masakan itu.
“Emm, sedap. Pandai wani masak.” Arghh dah puji pulak. Atiras tersipu-sipu menahan tawanya. Bapa pula Nampak ceria mendengar pujian dari member kamcing nya. Dan aku, terasalah benggangnya.
“Wani macam mana?”
“Macam mana apa bapa?” Ishhh macam dah tahu je. “Pasal tu, kalau boleh bapa nak buat bulan depan.” Hah bulan depan. Ya Allah, kau selamatkanlah hamba-mu ini.
“Ya, Wani , Pak cik dah bagi tau Along, Dia tak membantah. Dia pun sukakan wani.”
“Pasal persiapan itu, bapa dah uruskan sikit-sikit,namti wani baliklah….boleh kita buat sama-sama.”
“Buat apa bapa?”
Wani buat seolah dia tidak mengerti. “Ishh budak ini. Persiapan untuk wani bertunamglah.” Zalwani tidak kuasa hendak menjawab lagi. Dia tidak sampai hati untuk memberitahu bapa tentang keputusannya. Apatah lagi di hadapan member kamcing bapanya dan Atiras sendiri. Ini soal keluarganya. Tapi sampai bila pula dia hendak memendam perasaan semata-mata untuk menjaga hati orang lain.


11.17.2013

Bercinta Bengan Kekasih Part Time-part 7

Keadaan Farid kian beransur pulih. Zalwani terasa gembira. Dia tidak sabar untuk mengetahui tentang bagaimana Farid boleh mengenali dirinya dan menyimpan foto miliknya. Tentu ada cerita menarik disebalik foto yang disimpannya.
 Hujung minggu ni bapa hendak datang rumah. Ishhh orang tua tu memang tak sabar-sabar. Zalwani banar-benar runsing. Bagaimana pula dia hendak mempelawa Farid. Inginkah lelaki itu membuatnya?..
Bagaimanakah perasaan farid nanti bila dia mengetahui bahawa segala yang dilakukan Zalwani hanyalah lakonan semata-mata. Hanya untuk kepentingannya sendiri.
  “Wani! Hah menung lagi.”
    Lamunan Zalwani tersentak. Dia segera menoleh pada Atiras Emyra. Keluhan kecil dilepaskan perlahan-lahan.
   “kenapa ni?” Atiras Emyra terasa simpati.
   “Bapa nak datang Ahad ni.”
    Zalwani mengangguk lemah.
   “So….”
  Zalwani menggeling kecil. Dia buntu ketika ini. Bapa masih berharap dia bersetuju dengan lelaki pilihannya. Haruskah dia beralah sahaja? Bagaimana pula dengan Farid ? Lelaki itu benar-benar mengharapkan dia. Dan lelaki itu juga sudah mula menarik perhatiannya.
“ Entahlah Tiras…Bapa aku tu dah tak sabar sangat dah.”
“Kau bincanglah dengan dia baik-baik.”
“Tak boleh Tiras, bila aku cakap aku tak nak kahwin lagi…mulalah orang tua tu merepek.”
Kata-kata itu terhenti di situ.
“Dia cakap dia dah tua, entah-entah dia langsung tak sempat tengok aku bersanding.”
“Kau beralah jelah…”
“Tapi aku tak kenallah dengan mangkuk hayun tu”
“Kau kenallah dengan dia dulu,kalu rasa okey teruskan. Tapi kalu engkau rasa itu bukan citarasa engkau, kau belah saje lah.
Macam mana plak dengan part time lover aku plak.
Tak kan nak berhenti plak.
“Terserah pada engkau. Engkau lah buat pilihan.
Engkau buatlah pilihan, aku rasa farid tu sesuai untuk kau. Tapi tak tahulah kalau engkau nak terus buat dia sebagai part time lover kau jee.
“Kau tu zalwani bukannye ape-ape,ego. Sanggup kau memainkan perasaan orang lain semata-mata untuk kepentingan kau sendiri.”  “Entahla Atiras Emyra , aku pun tak tahu. Nantilah aku fikirkan.” Atira Emyra menggeleng kecil. Dia teringat Farid. Semalam lelaki itu menelefon mencari Zalwani. Tapi Zalwani tiada. Dikesempatan itulah Farid meluahkan isi hatinya untuk memiliki Zalwani. Atiras Emyra percaya Farid benar-benar tulus dan ikhlas dengan niat sucinya. Cuma Zalwani sahaja yang endah tak endah. Tapi Farid masih tidak mahu menceritakan bagaimana dia mengenali gadis pujaannya itu. Sudah lama dia mencari Zalwani berpandukan gambar gadis itu. Entah dari mana dia dapat gambar itu.

EPISODE LEPAS :

Bercinta Bengan Kekasih Part Time-part 6

Farid meratah wajah dihadapannya itu.cantik. Dengan sepasang mata yang indah dan damai. Zalwani mengetap bibir. Resah diperlakukan begitu. Ingin saja dia beredar dari situ.Cukuplah setakat ini saja perkenalan ini.Dia tidak mahu memperalatkan perasaan Farid yang nyata nampak baik.
“awk dah makan?”
Farid mengangguk perlahan. Gembira benar hatinya dapat bertemu gadis idaman.Zalwani mengeluarkan nasi bungkus dari dalam beg plastic. Dia menghulurkan bungkusan itu.
“boleh tak kalau zalwani tolong suapkan?”
Zalwani tergaman. Dia mengalihkan pandangannya pada kedua-dua tangan Farid yang cedera. Argh, serba salah dibuatnya.
Dia mengalah. Kaku sahaja lagaknya menyuapkan nasi ke mulut Farid. Dan isi hatinya terus berperang tentang hajatnya. Dia tidak bermaksud untuk mempermainkan perasaan Farid. Tapi dia tidak tahu bagaimana untuk mengatasi masalahnya sendiri. Dengan adanya part time lover dapatlah dia menyelamatkan dirinya dari masalah ini.
Bila segalanya sudah selesai nanti, dia akan berterus terang dengan Farid. Dia yakin Farid dapat menerimanya nanti. Dia memiliki perwatakan yang menarik dan tentu ramai gadis yang tergilakan dia. Begitu jugak dengan dirinya sendiri apabila melihat wajah tampan Farid. Cuma dia belum bersedia dan masih tidak mahu memikirkan tentang soal jodoh lagi.
 “Esok balik kerja, Zalwani pergi mana?”
Pertanyaan itu mengejutkan lamunan Zalwani. Dia menggeleng perlahan.
“kalau macam itu, bolehlah Zalwani datang melawat Farid lagi....”
“insyaAllah.”
Yes. Jerat percintaan sudah mengena....
Zalwani melangkah laju mendapatkan Atiras Emyra. Senyumannya nampak berseri dan ceria. Dia terus melabuhkan punggung di sebelah Atiras Emyra yang sedang asyik menonton drama korea yang diminatinya, iaitu My Princess.
“Tiras....i’m so happy.”
“Why?”
“aku dah dapat part time lover, hari ni dah mula dah.”
“siapa yang malang itu.”
Atiras Emyra tersenggih.
“Budak yang accident tu.....”
“oh jadi tadi engkau pergi melawat dialah ni”
Zalwani mengangguk kecil.
“Okey jugak budak itu.”
“No komen, tapi kesian kan....sudah jatuh ditimpa tangga pulak.”
Atiras Emyra terkekeh.
“Alah aku dah tiada pilihan lain. Ini je jalan yang ada dan terbaik. Bapa aku dah tak sabar-sabar pulak tu.”
“Hah sebut je sal bapa kau. Tadi dia ada call .”
“Kan aku dah cakap dah, dia dah tak sabar-sabar nak tengok aku kahwin.”
Tawa Atiras Emyra berlarutan. Zalwani turut sama ketawa kecil. Sedikit sebanyak hatinya sedikit tenang. Dia dah pun dapat part time lover. Dapatlah dia mengatasi masalah yang menyeksa hatinya ini.

EPISODE LEPAS :

Bercinta Dengan Kekasih Part Time-Part 5

Zalwani mengatur langkah laju mendapatkan wad 19 seperti yang di beritahu oleh jururawat tadi. Matanya meliar mencari katil bernombor 11 dan pandangannya terpaku pada sekujur tubuh yang sedang diulit mimpi.Ada kain putih yang membaluti dahi dan sikunya. Sebatang jarum tercacak  di pangkal lengannya dan disambungkan pula melalui tiup getah pada tabung darah. Huh.parah.
Zalwani menghampiri pemuda itu.sah , dialah yang punya beg. Wajah tampan itu diamatinya agak lama. Ishh boleh jugak ni jadi part time lover. Full time pun boleh jugak.Dia tersenyum sendiri.
   Lama jugak dia menanti sepasang mata yang lena itu terbuka. Ingin saja dia makan nasi bungkus yang di belikan untuk pemuda itu.perutnya memang sudah terasa laparnya. Lepas itu dia tidur dibirai katil itu..ishh bestnya…
   “saudari…..”
   Hah. Cepat-cepat zalwani mengangkat kepalanya.Matanya bersinar-sinar melihat pemuda itu sudah pun terjaga.
Agak lama pandangan itu bersatu.Perlahan-lahan zalwani mengukir senyuman dan dia tunduk ke bawah.Tidak sampai pula hatinya untuk menjadikan pemuda itu sebagai part time lovernya seperti yang direncanakan sebelum ini.
Zalwani terasa bersalah.Melihatkan keadaan pemuda itu, hatinya terasa sayu.Dia tidak sepatutnya meneruskan hajatnya semata-mata untuk kepentingan dirinya sendiri.Pemuda itu tidak bersalah dan dia tidak tergamak untuk meneruskan sandiwara ini.Ingin saja dia berlari keluar meninggalkan pemuda itu.
   “wani…”
   Hah kenal aku. Yap.Dia memang mengenali aku.
Pemuda itu tersenyum. Ishh cair…
   “panjang ceritanya…tak sangka akhirnya kita bertemu jugak.”
   “tapi saya tak kenal awk.”
   “Saya Farid.”
Zalwani mengganguk. Memang nama itulah yang terdapat dalam diari hitam itu.
Saya dah hampir berputus asa mencari awk.
“ cari saya, tapi awk ni siapa.”
“ tak apalah, nanti saya ceritakan.”


EPISODE LEPAS :

Bercinta Dengan Kekasih Part Time-Part 4

Zalwani terus mendapatkan tempatnya.Dia kembali melayan lamunannya, tidak langsung mengusik kerja dihadapannya.Entah kenapelah dia boleh menjadi emotional sangat.Dia meletakan handbang di atas meja. Eh, beg siapa pulak yang lagi satu nie. Ya Allah, lawaknyalah aku. Dari tadi lagi aku pegang beg ini boleh tak sedar. Beg siapa ini. Macam manalah pulak aku boleh bawa sampai ke office.Macam mencuri je.Ishh buruknyalah kelakuan. Zalwani melihat sahaja beg hitam itu. bersaiz sederhana, nak buka ke tak nie. Jantung terasa berdetap detup. Ingatannya tertumpu pasal peristiwa di bus stop , pada pemuda handsome dan mungkinkah beg ini kepunyaanya.
   Perlahan-lahan zalwani mencapai beg itu , Dibukanya dan hatinya semakin berdebar. Ada senaskah majalah komik dan beberapa buah buku kecil.Zalwani terus mencapai sebuah buku kecil berwarna biru tua. Macam diari…
Pandangan zalwani bertaut pada sekeping gambar yang terselit.Macam kenal je….cantik pulak tu… jantungnya mula tidak tenteram. Dia menyelak helaian lain dan matanya melirik pada nama yang tertulis di atas kertas itu. dia yakin tidak mengenali siapa lelaki itu. tapi kalau di amati wajahnya , lebih kurang budak handsome yang accident tadi. Ishhh macam seronok je..
But , ada sesuatu yang tak kena . Apa pulak skandal budak handsome ni dengan budak yang ada dalam tu. Because gambar tu adalah orang yang menyerupai aku…..! hiss confusesnya otak aku.
Zalwani benar-benar binggung. Macam manalah budak itu boleh menyimpan gambar dia. Dalam diari pulak tu. Ishhh kembang nya hidung.Biarpun hidungnya kepek. Dia yakin beg ini kepunyaan budak handsome yang mula menarik perhatiannya. Mungkin beg ini tercampak ketika dia terjatuh.
  Tapi macam mana dengan dia. Dia sama sekali tidak mengenali that handsome boy tu. Arghh bercelaru otak dibuatnya. Mungkin ke aku ni ada kembar seiras. Tapi gambar itu memang gambar aku, ditangkap masa kat kampong. Hinshh….
Zalwani gelisah. Yang pastinya dia mesti berjumpa dengan pemilik beg itu. banyak yang perlu diselesaikan. Untuk bertanya tentang gambarnya entah macam mana boleh disimpan pulak. Secret admirer aku kot….hehehehe…
“Gambar siapa tu?”
Zalwani menoleh.Dia lantas menghulurkan gambar itu kepada Atiras Emyra.
“Macam kau je.”
  “Bukan macam lagi, mamang dah sah aku la tu.”
  “Macam mana boleh tersesat sampai kat dia, mesti ada apa-apa ni.”
Atiras Emyra tersenyum simpul.
“Tak adalah, aku pun tak tahu.Tu yang aku nak selidik tu’.
  “calon untuk part time lover kau ke?”
Zalwani lantas menoleh.Hatinya berdetik. Elok jugak tu.

EPISODE LEPAS :

10.29.2013

World Occupational Day (Peringkat Kebangsaan-Malaysia)

Assalamualaikum,


pada 27 hb oktober 2013,saya telah menyertai sambutan hari OT sedunia yang dianjurkan oleh Persatuan Pemulihan Cara Kerja (UiTM) dengan kerjasa Malaysian Occupational Therapy Association (MOTA) dan disertai oleh Kolej Sains Kesihatan Bersekutu Sungai Buloh.


~gambar yang diambil semasa OT day tersebut~


~merasai ice-cream goyong@magic~

~gambar persatuan pelajar pemulihan cara kerja ( UiTM,Kskb sungai buloh dan MU)~


10.01.2013

~Lawatan Ke Taska Mara~

Assalamualaikum,

video


video ini saya mahu kongsi bersama rakan-rakan. video ni dibuat khas bersama slide presentatian untuk menunjukkan cara macam mana OT bekerja dengan kanak-kanak. tetapi saya tak tahu macam mana mahu upload slide show tu ke dlm blog nie.



~IzZy~

~A New Life As A OT~

Assalamualaikum

(Kohort 32)

sudah agak lama penulisanku terhenti,bukan sengaja menghilang tapi atas kesibukan masa yang belum mengizinkan untuk terus berkarya disini.Masa dan ketika silih berganti seiring dengan dengan usia kini.Banyak benda yang baru berlaku dalam kehidupan aku kini.Kini aku bukan lagi seorang yang bekerja dalam bidang maritim.Sekarang bidang aku telah berubah. bidang yang aku ceburi sekarang adalah Occupational Therapist (OT) atau Pemulihan CaraKerja.


~IzZy~

9.10.2013

~Dunia Baru~

~Assalamualaikum ~


Hari ni sudah memasuki dua bulan kehidupan disini.pelbagai cabaran dan dugaan aku tempuhi. Disini juga lah kehidupan aku bermula untuk menuju destinasi seterusnya berjaya dalam bidang yang diceburi. Aku tak pernah sedikit pun terfikir yang aku akan mengambil course ini. actually memang aku tidak pernah tahu ape course yang aku ambil ni dan peluang bekerja. macam mana kerja dan sebagainya yang berkaitan. tapi lama kelamaan aku mula memahami secara perlahan-lahan. 

~IzZ~

5.20.2013

1st Anniversery

Assalamualaikum,

Alhamdulillah dengan izinnya, sekarang dah masuk setahun hubungan kita. saya harap hubungan ini akan berkekalan.


~love you so much~

~IzZy~

4.16.2013

Bercinta dengan kekasih part time-part 3

“wani, please. Janganlah macam ini .”
Atiras Emyra gelisah.
Aku risaulah.
Zalwani menoleh. Dia kembali teringatkan ideanya untuk mencari part time lover. Yess bgus jugak idea tu. Tapi sape?? Yang ada semua tidak boleh pakai. Dia orang tu nak full time aje. Arghh ni yang tension ni.
“aku tak tahulah nak cekup siapa.”
“macam mana dengan Faizal.?”
Atiras Emyra seakan memberitahu cadangannya.
Zalwani mencari pula wajah kacak zaid, anak seorang usahawan. Dengan tali lehernya, dengan kotnya, dengan handsetnya, dengan Mercedes metaliknya. Hiii. Belagak.
“khairul anam , shamsul, Azhar, Fathir, Tengku, Dato’ Farid…..”. opsss.
“Dah la tu….semuanya tak boleh pakai. Aku nak cari stok baru punya.”
Zalwani tersenyum. Kelakar pula rasanya. Inilah idea paling gila pernah dia fikir dalam situasi begini. Tapi apakan daya tersepit antara dua dunia yang berbeza. Atiras Emyra terut tersenyum. Tahu apa yang tersirat dalam hati sahabat baiknya itu.

Zalwani melangkah longlai menuju ke bus stop. Malas je rasa nak pergi kerja. Dia lebih senang bersendirian di waktu begini. Mahu jadi boil memikirkan masalah yang semakin berat. Atiras Emyra disebelah hanya mendiamkan diri. Membiarkan zalwani menenangkan fikiran dan hatinya itu.
“jom tengok”
Atiras emyra menarik lembut tangan zalwani. Zalwani tidak membantah. Dia menurut sahaja langkah sahabat baiknya atiras emyra itu. dia hampir terjatuh apabila kasut tumit tingginya tersangkut pada tali beg yang terbiar atas jalan raya. Dia melihat kebawah. Membongkok sedikit mencapai beg hitam itu.
Pemuda itu kelihatan menahan sakit. Mahu tidaknya,tergolek tadi. Macam filem Hindustan je. Kereta yang melanggarnya sudah pun jauh melarikan diri. Tidak rasa bersalah sedikitpun. Seorang lelaki separuh umur menanggalkan topi keledar pemuda itu. mak oiii handsomenye. Ni yang terasa kesian ni.
Zalwani melihat saja permuda separuh sedar itu diangkat masuk kesebuah kereta. Ingin saja dia turut masuk, menemani pemuda itu. kesiannya…
“Hospital besar yea.”
Lelaki itu memberi arahan. Zalwani terasa sayu. Ishh, apalah pulak ni. Dia menghantar kereta perdana putih itu pergi hingga hilang dari pandangan. Pandanganya teralih pula kepada pada 135Lc merah yang baru sahaja diangkat dan disandarkan di tiang telefon. Macam nak bawa balik je motor itu. nak tolong simpankan. Buat koleksi..Hinshh..
“kesian kan.”
Atiras emyra sekadar mengangguk. Dia menarik zalwani ke bus stop semula. Mendapatkan tempat duduk yang kosong.
Ingatannya masih pada permuda tadi. Ingin pulak dia melawat permuda itu nanti. Tapi siapalah dia. Dia tidak mahu dianggap timba mencari perigi..cehhh berfalsafah pulak. Lagipun dia malu. Dahla tak kenal..nanti dianggap hidung tak mancung tapi pipi tersorong-sorong.. ahh lupakan saja..

 p/s : teruskan menyokong saya


4.10.2013

Bercinta dengan kekasih part time-part 2


Orang ramai berpusu-pusu menuju ke hentaian bus stop. Mengejar masa,mengejas bas dan mengejar tempat duduk. Zalwani mengeluh mengenangkan tentang permintaan bapanya. Sampai bila dia harus mengelak dari bapanya. Dibuatnya dia dating kat rumahnya nanti langsung tak boleh lari. Lagipun sampai bila dia harus mengelak dan sampai bila dia harus bagi rasuah kat Atiras Emyra tu.
“oii,menung lagi. Sambil jalan pun boleh menung jugak.”
Atiras Emyra mengusik.
“Atiras aku tensionlah,bosan.”
Zalwani mencebik. Ingin saja dia menangis.
“sorrylah kalau aku menambahkan masalah kau lagi.”
Dia berasa bersalah dengan perbuatannya. Selama ini dia mempersendakan masalah yang ditanggung oleh zalwani. Bukan dia tidak memahami keadaan zalwani tapi sekadar ingin mengembirakan hati sahabat baiknya sejak dari bangku sekolah lagi.
“It’s okay, aku tak terasa pun.”
“so apa pendapat engkau.”
“Aku tak nak kahwinlah, lagipun aku tak kenal pun budak itu. Yang aku tahu dia anak member kamcing bapa aku. Pasal itulah dia nak jodohkan aku dengan budak itu.”
“ohh, nak mengeratkan silaturrahimlah tu.”
Atiras Emyra tersenyum lagi.
Dia mengeluarkan surat emak. Membuka dan membacanya entah untuk keberapa kalinya. Entah la. Atiras Emyra di sebelah turut mengintai. Bibirya tersenget-senget menahan senyum mengenangkan isi surat itu.
“tiras, aku ada idea. Entah boleh pakai ke tidak.
Senyuman zalwani kembali berseri.
“Apa dia?”
“bapa kata kalau aku dah ada calon sendiri, dia tidak kisah. Biarlah aku menentukan pilihan aku sendiri.”
“so what? Aku tidak fahamlah.”
“so aku ingin cari part time lover dan kenalkan dengan bapaku. Lepas ni gerenti dia senyap punya.”
Atiras Emyra menangguk kecil tanda setuju.
Tetapi siapa calonnya?
Zalwani mengeleng kecil. Dia mengeluh. Cuba mengingatkan semua kenalan lelaki yang ada. Sorang pun tidak boleh pakai,hampeh. Apa pun tak boleh. Huh. Meluat.
Deringan telefon menyentak lamunan zalwani. Lemah sahaja dia melangkah mendapatkan telefon di atas meja.  Telefon dicapai dan didekatkan di telinga.
Hello.
“wanie ke tu?.
Kus semangat. Macam kenal je suara. Zalwani berpura-pura tidak tahu.
“wani ni,bapa apa khabar?”
“Alhamdullilah, wani sihat?”
“Wani baru baik dari demam, sebab itulah tak dapat telefon bapa.”
Ishhh tipu sunat lagi. Bukan apa. Nak jaga hati orang tua.
“oh. Tak apalah. Wani dah dapat surat bapa?”
“surat? Aaa dah dapat dah.”
“macam mana? Bapa tak paksa engkau,kalau engkau ada pilihan hati engkau sendiri. Tapi anak pak cik Yusri engkau tu baik orangnya. Kerja pun elok.” Ada kedai sendiri pulak tu.
“tapi bapa….wani dah ada pilihan sendiri.
“kalau dah ada eloklah tu. Bapa bukan apa, teringin sangat nak bermenantu. Wani sajalah anak bapa.”
“Zalwani faham bapa.”
“Hah bila lagi nak bawak jumpa bapa?”
“Gulp. Orang tua ni pun tak sabra-sabar.
“nantilah dulu bapa, wani sekarang ni sibuk……………
Kalau ada cuti nanti wani bawak jumpa bapa.”
“Tapi jangan lama sangat ya.”
“Baik bapa.”
Klikkk! Talian telefon diputuskan. Zalwani merebahkan badannya di atas sofa panjang. Mengeluh. Atiras Emyra menggeleng kecil melihat keadaan sahabat baiknya itu. Kasihan pulak dia melihat zalwani yang sebelum ini tidak pernah bermurung.
“zalwani are you okay.”
Zalwani terdiam. Bagaikan tidak mendengar kata-kata Atiras Emyra.

Episod Lepas :

~IzZy~

4.06.2013

Bercinta dengan kekasih part time-part 1


Isi kandungan surat dari bapa semalam benar-benar mengganggu emosinya.zalwani mengeluh panjang memikirkan permintaan bapa yang tidak pernah terlintas difikirannya. Dia lebih senang dengan kehidupan sekarang. Harapan bapa seakan memberikan bebanan pada dirinya.
Zalwani mengeluh lagi. Hanya itulah yang mampu dilakukan ketika ini  dia tidak mampu melukakan hati bapa tapi dia juga tidak mampu membohongi hatinya sendiri. Memang sehingga kini dia masih lagi bersendirian. Bukan kerana tiada yang sudi malahan kalau diikutkan telah ramai yang meluahkan isi hati untuk menjadikannya ratu di hati.
Tapi dia lebih senang bersendirian. Bebas untuk melakukan apa sahaja tanpa ada yang menghalang. Dan yang pasti hatinya sendiri belum terbuka untuk seorang insan yang bergelar lelaki. Dia terlalu takut untuk jatuh cinta apatah lagi untuk bercinta.
“ Hoi ! jauh termenung”.
Lamunan  zalwani tersentak dengan sergahan Atiras Emyra . Dia segera menoleh. Melepaskan keluhan kecil. “ kenapa ni chan ?”. itulah nama paggilan bagi dirinya. Nama korea gitu.
“aku ada masalah sikit”.
Lemah sahaja suara itu menusuk ke telinga Atiras Emyra. Tidak seperti selalu. Kelakar pula melihat telatah zalwani begini.
“kau ada problem ? Apa dia ”.
“bapa aku tu…..
Kata-kata itu terhenti disitu. Zalwani terasa malu untuk meneruskannnya. Apatah lagi bila melihatkan senyuman Atiras Emyra.
Perlahan saja dia mengatur ayat itu. Memang seperti yang telah diduga ……tawa Atiras Emyra pecah. Menyebabkan hampir semua mata di kantin menoleh ke arah mereka. Arggghhh..
Zalwani tertunduk. Ada rasa-rasa dia juga ingin ketawa bersama-sama Atiras Emyra. Lucu. Memang melucukan. Dalam diam hatinya turut mentertawakan dirinya sendiri.
Suasana di pejabat agak kelam kabut. Apatah lagi apabila waktu untuk pulang hampir tiba. Masing-masing seboleh-bolehnya mahu menyiapkan kerja yang ada. Zalwani tekun mengadap laptop dan menyanyi kecil mengiringi senikata lagu ‘part time lover’ yang berkumandang tanpa memperdulikan telefon yang bordering di atas meja.
Kerjanya terlalu banyak dan dia tiada masa untuk menjawab panggilan telefon itu. Atiras Emyra di meja sebelah mengeleng kecil. Dia terus bangun dan mengapai telefon.
“hello, selamat petang.”
“boleh saya bercakap dengan zalwani.”
“siapa ni ? ”.
Ni bapa dia. Dia ada tak??
Gulp. Ni mesti tidak lain tidak bukan mesti mahu bertanya tentang soal perkahwinan…huhuhuhu..
“oh pak cik , ni Atiras ni. Pak cik apa khabar??”
Ewahh. Mana lah tau kot-kot pak cik ni ada extra boy lagi nak pass kat aku pulak. Bisik hati Atiras .
“sihat. Atiras macam mana plak.”
“Saya pun sihat pak cik. Pak cik tunggu sekejap yea.”
Atiras terus menekan butan hold. Bagi chance dia dengar muzik kejap.
“chan. Call for you.”
“siapa???”
Dia masih tidak mengalihkan pandangannya dari laptop miliknya.
“bapa kau ni”.
Hah. Dah tahu dah apa motif dia call aku ni. Tidak lain la tu.mesti bab kahwin ni. Tidak !!!
“kau cakap lah aku tak ada”
“apa punya anak kau lah chan, kau tak baik chan. Dia rindukan kau tu.”
Atiras Emyra tersenyum. Suka dia dapat menyakat.
“ Alah rindu apanya. Dia nak tanya pasal bab kahwin je tu.
“Habis tu macam mana ni?”
“cakaplah aku dah keluar. Nanti aku belanja kau KFC.
Cheh, rasuah pulak.
“set.”
Atiras Emyra tersenyum puas, lepas jugak perut aku untuk malam ini.
“hello pak cik, zalwani tidak ada la. Nanti saya surul dia call pak cik balik ya.
“hah eloklah tu. Suruh dia call cepat sikit. Pak cik ada hal penting nak cakap dengan dia.”
“insyaAllah. Assalamualaikum pak cik.”
Hinshhh.
“waalaikum salam .”
Klik. Talian diputuskan.
Zalwani telan air liur . jangan haraplah dia nak telefon. Ishh, cari penyakit namanya tu. Mujurlah ada kawan yang makan rasuah. Boleh jugak minta tolong. Dia bukan along Cuma tempat nak minta tolong.huhuhu

~IzZy~

4.05.2013

Terlalu menyayangimu


assalamualaikum,



Diriku terlalu menyayangi dan mencintaimu.

~IzZy~

3.27.2013

TYPES OF TENDER


1.0 PREFACE
            As a final year’s student of Civil Engineering’s faculty, we were given a task or an assignment to have an interview with any professional engineer in order to get information regarding one of the procedures of building construction. From all the topics given, I have chose topic of “Types of Tender” that is usually used in construction industry. 
            In order to finish this assignment, we have to interview a professional engineer or General Manager in gathering all the information regarding this topic. So, I have decided to interview a Group Station Manager / Special Projects of a company named Global E-Teaching Sdn.Bhd., which is Encik Nik Ahmad Kamal bin Nik Mustapha. I would like to thank to him for spending his time with me and my friends for the interview. From the interview, I have gathered many information regarding this topic.
            I would also like to give special thanks to my lecturer of Construction Project (ECM317), Encik Abdul Halim for giving me and the other friends the guideline in finishing this assignment. Encik Abdul Halim has also helped us by giving us advices and information regarding this assignment and always monitors our progression.
            Besides that, I would also like to thank to all my friends for helping me and also guide me a little bit in finishing this assignment. With the helps from all of them, I have successfully finished this assignment.


2.0 DETAIL INFO OF ENGINEER



NAME                  : Nik Ahmad Kamal bin Nik Mustapha
AGE                   : 47
GENDER                : Male
MARITAL STATUS        : Married
PROFESSION            : Group Station Manager / Special Projects
COMPANY ADRESS        : Perlis Power Plant,
                        persisiran pantai sungai baru,
                        02700 simpang Empat,
                        perlis indera kayangan.                                              
                                                                                     
EDUCATION BACKGROUND : - Sek. Men. Besut, Terengganu.
                       - Sek. Men. Sains Dungun, Terengganu.
                       - Universiti Kebangsaan Malaysia.
                       - Universiti Teknologi Malaysia.
                       - University in United Kingdom.

JOB EXPERIENCE       : - Felda (Kota Tinggi / Seroja / 
                         Jengka 18 /Gua Musang).
                       - Felda Head Quarters.
                       - Second Power Power in Pahlawan.
                       - Power Plant in Melaka.
                       - Perlis Power Plant


3.0 TYPES OF TENDER
In a construction industry, there are many processes involved in building construction. One of the processes is tendering process, but before we proceed with the tendering process, we have to know more details about the types of tender involved. Tender is a formal written offer to provide goods or services for a particular price, while tendering is a management and commercial function of determining the tender based upon the estimate and other details prepared by contractor’s estimator or other personnel. There are three types of tenders that are normally involved in construction industry. These three types of tender are Open Tender, Close Tender and Negotiated Tender.
3.1 Open Tender
Open tender is an arrangement where an advertisement in local newspapers or trade journals invites contractors to apply for tender documents. This type of tender is open to all qualified contractors registered under the same class. A deposit is usually required to ensure that only serious offers are made, presumably it is needed to cover the cost of copying the documents. Local authorities have been advised against open tendering because it often leads to excessive tender lists where the cost of abortive tendering is considerable. There are instances of selection criteria being applied after the tender has been submitted, so a bid could be rejected if a contractor does not belong to an approved trade association.
3.1.1 Advantages of Open Tender
The advantages of Open Tender are:
Ø  Give high level of competition and contractors tend to give best prices as compare to other tendering method.
Ø  There is no list of restrictive tenderer, which does not allow favoritism.
Ø  It is very transparent process which ensures that only the contractor with the best price and meeting all the technical requirements will win the tender.
Ø  This process is usually manage by procurement board where its staff are trained for such exercises and board ensure that all the procedures involved in tender are followed.
Ø  Lesser possibility of contractors “ganging up” to quote higher price for the project.
Ø  It offers chances to new and inexperience contractors to bid for the tender.

3.1.2 Disadvantages of Open Tender
The advantages of Open Tender are:
Ø  Tenders may be received from firms who neither have the necessary financial resource nor technical knowledge and experience of the class of work involved.
Ø  There is a risk that the contract may be awarded to an unscrupulous contractor.
Ø  A lot of wastage as unknown copies of tender documents has to be prepared.
Ø  Increase time and financial expenses, as a lot of tender needs to be evaluated.

 3.2 Close Tender / Selected Tender
Selected tendering consists of drawing up a list of chosen firms and asking them to tender. It is by far the most common arrangement because it allows price to be the deciding criterion; all other selection factors will have been dealt with at the pre-qualification stage. There are three ways in which selected tendering lists are drawn up:
Ø  An advertisement may produce several interested contractors and suitable firms are selected to tender.
Ø  The consultants may contact those they would wish to put on an ad-hoc list.
Ø  Many local authorities and national bodies keep approved lists of contractors in certain categories, such as work type and cost range. Contractors who ask to be included on select lists of tenderer are usually asked to provide information about their financial and technical performance, particularly about the type of work under consideration. The National Joint Consultative Committee for Building (NJCC) has written the 'Standard form of tendering questionnaire - private edition' so contractors can prepare answers to relevant questions in advance. The questions mainly deal with projects carried out during the previous three years. Once the form has been completed, it can be used for specific projects or for those compiling lists of selected contractors.


3.2.1 Types of Close tender / Selected Tender
3.2.1.1 Close Tender Offer Only To Bumiputra
This type of tender is offer only to bumiputra, who fulfill the condition such as classification of contractor, such as paid up capital and expertise.
3.2.1.2 Close tender Offer Through Selection
This type of tender is usually offered to contractor who is reliable of accomplishing the job satisfactory. Tender offered involves specialist field such as piling work.
3.2.1.3 Close Tender Offer Through Pre-Qualification
Normally this type of tender is applied in huge and complex project, which require contractor specialization in their field. An invitation to tender is offer to selected list of contractors, who has reliable reputation in his class of work, or who has previously carried out their job satisfactory, particularly to the owner.
3.2.2 Advantages of Close Tender
The advantages of Close Tender are:
Ø  The exact number of tender is known, hence reduce wastage and expenses as for extra tender documents and tender evaluation.
Ø  The contractor record of previous performance provides a great magnitude of reliability in term of financial, technical and experience aspects.
Ø  Normally the quality of work from the contractor is satisfactory.
Ø  It is suitable for project require certain level of efficiency, skill and experience from the contractor.
3.2.3 Disadvantages of Close Tender
The disadvantages of Close Tender are:
Ø  Officers involve in the tendering process may be biased to a particular contractor.
Ø  Tender sum may be not the lowest, as not all qualified tenderers are invited.
Ø  There is possibility of contractors “ganging up” or existence of “cost syndicate” to quote at higher tender sum.
Ø  Normally new and inexperience contractors are no invited.
3.3 Negotiated Tender
Negotiated Tender is an alternative to Open Tender and Close Tender. Under this method normally one contractor is approached and such tender mainly used for specialist work such as lift system or airport project at big level, in such case there are limited number of contractor who do such work in the market. It is based on one-to-one discussion with contractors to negotiate the terms of contract. It is usually advisable in special circumstances, such as :
Ø  Project to be carried out urgently, where construction drawings and list of materials are still in the process.
Ø  Projects for armed forces, where the work site is of restricted area.
Ø  Projects where preferred contractor has performed successfully for the employer previously.
Ø  Projects where contractor already engaged on the same site.
Ø  Projects where space is very restricted and contractor is executing another contract there.
Ø  Projects where contractor has special has special knowledge and experience about the particular site, type of work and type of contract.
3.3.1 Advantages of Negotiated Tender
The advantages of Negotiated Tender are:
Ø  Since only one contractor is invited, negotiation can be easily dealt with, and it saves a lot of time and money compares with other type of tenders.
Ø  The contractor record of previous performance provides a great magnitude of reliability in term of financial, technical and experience aspects.
Ø  Normally the quality of work from the contractor is satisfactory.
Ø  It is suitable for project require certain level of efficiency, skill and experience from the contractor.
3.3.2 Disadvantages of Negotiated Tender
The disadvantages of Negotiated Tender are:
Ø  Officers involve in the tendering process may be biased to a particular contractor.
Ø  Tender sum may be not the lowest, as all qualified tenderizers may not be invited.
Ø  Normally new and inexperience contractors are not invited.
4.0 CONCLUSION
            From the interview that has been done and also some related research, I have successfully finished this assignment on time. From the topic that I have chosen, it can be said that tender that has been used in construction industry can be divided into three types, which are Open Tender, Close Tender and Negotiated Tender. All these tenders have their own advantages and also disadvantages and all of these have been discussed in this assignment or report.
            Actually, there are some advantages of doing this interview. From the interview, I can get more knowledge regarding the topic that I have chosen. All the knowledge can help me in finishing this assignment and also help me in getting more additional information that me and my friends never know before.
            Besides that, I am also getting more information about the responsibilities and duties of an engineer. From the interview, I can get to know the engineer that I have been interviewed and thus getting more information about his experience and challenges of being an engineer. He has also gives us many advices and spiritual support for us to achieve our ambition. That was a very great experience for me and my friends.
            This interview gives us a lot of advantages thus helped us in finishing this assignment. All the peoples involved in finishing this assignment have give a lot of cooperation and also has helped me in many ways, so that I can finish this assignment successfully.



REFERENCE

~IzZy~